Pobjegni

Nasilje nad ženama bio i još uvijek je jedan od većih problema u današnjem društvu. To je i razlog zašto pišemo ovaj tekst, to je tema o kojoj nikada nebi trebali prestati pričati.

Naime, nešto što smo primjetile da ljudi, odnosno naši vršnjaci kažu kada se nasilje nad ženama događa unutar obitelji je: "Pa zašto samo ne pobjegnu? Ili nazovu policiju? Da sam ja u takvoj situaciji obranio/la bih se i pobjego/la."

Stvar je u tome što one to ne mogu. Uzmite za primjer muža koji zlostavlja svoju ženu, sa manipulacijom se lako uvjeri žene kako nemaju drugog izbora nego ostati. Ti sa samo nekoliko manipulacijskih trikova lako uvjeriš nekoga da je ovisan o tebi. Puno žena koje se susreću s nasiljem od strane njihovog partnera misle da neće preživjeti bez njih, uvjerene su da su nesposobne te da je njihova jedina svrha da 'služe' svom partenru. Također, žene često misle da ti uvjeti u kojima žive, to što proživljavaju nasilje je sasvim normalno.

Stavite se u poziciju žene koja ima djecu i proživljava nasilje od strane svog partenra. Nebi vam bilo lako pobjeći. Morate sa sobom, naravno uzeti i djecu, vjerovatno ih nećete htjeti pustiti u kući s nasilnikom. Nebi vam bilo svejedno, imali biste tisuću misli i odluka za napraviti.

Tako da sljedeći put kada se pitate zašto ne mogu samo pobjeći, sjetite se ovoga.


Još jednom vas pozivamo da se danas pridružite noćnom maršu u Zagrebu u 18h. Nastavimo se boriti za bolji, pravedniji i sigurniji svijet za žene!


izvor fotografije:pinterest