By Rosa Krog Broz


Monica Geller

Monica Geller

Rachel Green

Phoebe Buffay


Chandler Bing

Ross Geller

Joey Tribbiani

Serija koju su kreirali David Crane i Marta Kauffman nasmijala je i dalje nasmijava tisuće gledatelja. Serija Friends emitirala se od 1994. do 2004. godine. Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe i Joey glavni su likovi ove humoristične serije.

POPULARNOST SERIJE

Kada se serija počela emitirati bila je jedna od najpopularnijih serija. Zauvijek je promijenila način produkcije serija i otkrila neke teme o kojima se prije baš i nije pričalo (fokusirali su se na prijateljstvo, a ne na karijeru ili romantiku, njihovo prijateljstvo uključivalo je i muškarce i žene, nije ih bilo sram pričati o homoseksualnosti, prikazali su nove oblike obitelji...). Teorija Velikog Praska, Kako sam upoznao vašu majku su sve humoristične serije temljene na prijateljima i njihovim dogodovštinama. Seriji je popularnost znatno narasla kada je došla na Netflix, dugo vremena je bila #9 u Hrvatskoj, a i kratko #6. Bez obzira što je serija otišla sa Netflixa, popularnost joj nije pala, a uskoro dolazi i na HBO GO.

ZAŠTO OVA SERIJA ZANIMA NAŠU GENERACIJU?

Iako je ova serija snimljena prije više od 25 godina mnogi od nas je još uvijek gledaju. Serija je snimljena u vrijeme kada nije bilo mobitela i društvenih mreža, ali zašto nam je onda zanimljiva? Iskreno, ako pitate mene, mislim da baš zato jer je snimljena u drugačije doba je toliko zanimljiva. Istovremeno, likovi ove serije utjelovljuju stvarne osobe i osobine ljudi, a osobine ljudi se ne mjenjaju i točno zato FRIENDS nikada neće ostariti... Priča koja stoji iza njih je jedna od meni, najzanimljivijih. Ova serija snimana je još kada je moja mama bila stara kao ja, ona se na tu seriju smijala isto kako se i ja smijem sada, nakon 25 godina. Mislim da bi ova serija trebala ući u klasike jer to stvarno zaslužuje zbog svih ovih godina nasmijavanja raznih generacija.

KAKO JE SVE POČELO?

Prva epizoda počinje... Monica, Phoebe, Joey, Chandler i Ross sjede u Central Perku i razgovaraju, zatim u kafić uleti Rachel u vjenčanici. Rachel je pobjegla sa svoga vjenjčanja jer je shvatila da ne voli muškarca (Barry) za kojega se trebala udati. Monica, Rachel i Ross poznaju se još od srednje škole, kada je Monica bila malo deblja. Monica, Ross i Chandler se poznaju od fakulteta, a Joey postaje Chandlerov cimer. Monica upoznaje Rachel sa svima. Rachel ostaje živjeti s Monicom i tako započinje avantura šestero prijatelja.

ANALIZA GLAVNIH LIKOVA

JENNIFER ANISTON kao RACHEL - na početku razmažena tatina curica, a na kraju samostalna i snažna, dobra, brižna, ima svoj stav, uvijek želi dobro izgledati, zanima ju moda...

COUNTERY COX kao MONICA - pomaže prijatelima, pobjednički nastrojena, dobra, obožava kuhati, perfekcionistkinja, ovisna o čistoći svega, uporna, sportski tip, spremna na sve, samostalna...

LISA KUDROW kao PHOEBE - dobra, brižna, draga, prijatelji su joj najvažniji, preživjela je najgore, vjeruje u sve i svašta, jako voli životinje, osjećajna, uporna, ima svoj stav, tvrdoglava...

DAVID SCHWIMMER kao ROSS - drag, ljubomoran, pametan, djetinjast, osjećajan, tvrdoglav, paleontolog...

MATTHEW PERRY kao CHANDLER - dobar, brižan, pametan, smiješan, zabavan, sarkastičan, osjećajan...

MATT LE`BLANC kao JOEY - dobar, brižan, obožava jesti pizzu, malo blesast, zaštitnički nastrojen prema prijateljima, smiješan, pomaže, osjećajan, glumac...

VEZE IZMEĐU GLAVNIH LIKOVA

RACHEL I ROSS - Rachel je dugogodišnja Rossova simpatija, a u 2. sezoni konačno zajedno, zatim prekidaju (we were on a break!) pa se u 4. sezoni pomire na 4 dana, opet prekidaju (u međuvremenu se ožene pijani u Las Vegasu i zatim ponište brak). U 8. sezoni dobe bebu Emmu i konačno se u zadnjoj epizodi serije pomire.

RACHEL I JOEY - spetljaju se na Barbadosu, nakon 2 epizode prekidaju jer su shvatili da su previše dobri prijatelji da bi postali nešto više.

MONICA I CHANDLER - spetljaju se u Londonu, na Rossovom vjenčanju. Prvo je to trebala biti samo jedna noć, ali nakon nekog vremena shvatili su da su se zaljubili. Nakon što svi saznaju da su zajedno, u osmoj sezoni se vjenčaju. Pokušavaju imati bebu, ali neuspješno... Na kraju posvoje dvije bebe, blizance.

OSTALI LIKOVI

Osim glavinh likova u seriji smo mogli vidjeti: Ghuntera - konobara koji radi u kafiću Central Perk te je zaljubljen u Rachel, Janice - Chandlorevu napornu curu s kojom je svako malo prekidao, a na kraju je ona prekinula sa njim, Mike - Phoebein dečko, a onda i zaručnik pa muž, Carol - Rossovu bivšu ženu sa kojom ima dijete, Susan - Carolina partnerica, Emily - Rossova zaručnica/žena koja zahtijeva da se Ross više ne druži s Rachel (jer je na altaru Ross, umjesto "Uzimam Emily" rekao "Uzimam Rachel".) Richard - Monicin dečko s kojim je bila najduže u vezi( ako ne računamo Chandlera) Rossovog sina - Bena, Ericu - žena od koje su Monica i Ross posvojiili blizance, Rachelinu i Rossovu bebu - Emma, Racheline dvije sestre- Amy i Jill Green i još mnoge druge.

VELIKE POGREŠKE

  1. U prvoj epizodi Monica predstavi Rachel Chandleru kao da se ne poznaju, a i prema njima nikada prije se nisu upoznali. Međutim u kasnijim sezonama, u epizodi gdje se prisjećaju svih Dana Zahvalnosti dok su još bili u srednjoj školi izgleda da se Chandler i Rachel poznaju. Rachel i Chandlera opet vidimo u ranijim danima, a čak se onda i poljube.

  2. U jednoj od epizoda Ross izjavi da ne voli sladoled jer mu je prehladan za zube, ali u 1. sezoni možemo ga vidjeti kako uživa u sladoledu sa svojim majmunom Marcelom. Isto tako kasnije, kada izlazi sa studenticom možemo ih vidjeti kako zajedno jedu sladoled.

ŠTO SU NAS NAUČILI

Rachel nas je naučila da uvijek treba biti ustrajan i ne odustajati od onoga što želiš.

Monica nas je naučila što je prava ljubav.

Phoebe nas je naučila da vjerujemo u ono što vjerujemo što god neki rekli.

Ross nas je naučio da treba ustrajati u ljubavi.

Chandler nas je naučio da u najgorim trenutcima moramo pronaći nešto pozitivno.

Joey nas je naučio da su prijatelji i obitelj najvažniji.


KAKO JE SVE ZAVRŠILO

Rachel dobiva posao u Parizu i odlazi, a Ross ju hvata na areodromu i priznaje joj da je voli, ali Rachel odlazi. Rachel konačno silazi sa aviona jer je shvatila da i ona voli Rossa. Monica i Chandler posvajaju blizance. Svi zajedno gledaju prazan apartman, plaču i odlaze u Central Perk. Zadnja scena je prazan apartman i šest ključeva na pultu... Iako, šuška se da se snima film tako da možda još nije gotovo...